Skip to main content
Home » Folkehelsen » – Viktig med pårørendedialog
Sponset

Flere pårørende til personer med psykose opplever selv å trenge hjelp og støtte. Hos CRUX Bergfløtt etableres det tidlig kontakt med pasientenes nærmeste.

Psykose kan gjøre at du hører stemmer andre ikke hører, eller har sanseopplevelser som andre ikke opplever. Å kjenne seg forfulgt, ha tankekaos, fastlåste eller uforklarlige forestillinger er også vanlig. En psykose kan føles som å miste seg selv, og for de fleste er dette svært skremmende.

For å hjelpe personer med psykoseutfordringer tilbyr CRUX Bergfløtt en helhetlig tilnærming med utgangspunkt i det som er viktig for pasienten. Samarbeid med pårørende er et anbefalt tiltak som også framkommer i nasjonale retningslinjer for psykosebehandling.

– Vi tar kontakt med pårørende kort tid etter behandlingsoppstart, og vi tilstreber alltid å invitere til et møte så snart det lar seg gjøre, sier Stine Orsten Holm, spesialsykepleier og leder av ressursgruppen for pårørendearbeid ved CRUX Bergfløtt behandlingssenter.

Stine Orsten Holm 

Spesialsykepleier og leder av ressursgruppen for pårørendearbeid ved CRUX Bergfløtt 

Langvarige omsorgsoppgaver

– Det er viktig å anerkjenne at pårørendes innsats ofte handler om støtte på flere nivåer. Som nærstående til en som er alvorlig syk, bistår ofte pårørende med både praktisk hjelp, støtte i hverdagslige gjøremål og kontakt og navigering i hjelpeapparatet, sier Orsten Holm.

Pårørende har også sine behov og egne reaksjoner i møte med sykdom som rammer. Mange pårørende kan oppleve bekymring, stress, være i beredskap og ha en følelse av maktesløshet knyttet til en psykosediagnose hos en av sine nærmeste.

– For noen kan det å stå i langvarige omsorgsoppgaver ha store konsekvenser for egen livsutfoldelse og helse, sier Orsten Holm.

CRUX Bergfløtt behandlingssenter

CRUX Bergfløtt behandlingssenter (CBBS) er et behandlingstilbud for mennesker med psykiske lidelser, der psykose er en del av sykdomsbildet. Vi har døgnavdeling i Lier og poliklinikk i Drammen sentrum. 

Tilbyr systematisk pårørendearbeid

Ved CRUX Bergfløtt tilbys psykoedukativt familiesamarbeid (PEF) til pårørende og pasienter, som en integrert del av behandlingen. PEF er en kunnskapsbasert tilnærming som kan forebygge tilbakefall hos pasienten, bedre kommunikasjonen innad i familien og redusere stress for familien.

PEF tilbys enten som en-familiegruppe eller flerfamiliegruppe. Tilnærmingen legger stor vekt på psykoedukasjon, kommunikasjon, følelsesmessig støtte og deling av erfaringer slik at pårørende og hovedpersonen (pasienten) skal forstå hverandre bedre.

– Hos oss er pårørendearbeid like viktig som andre behandlingstilnærminger, og vi ønsker at pårørende skal oppleve å bli sett og lyttet til. Jeg tror vi lykkes med å gi et bredt pårørendetilbud fordi pårørendearbeidet har tydelig prioritet i behandlingen, også i ledelsen, sier Orsten Holm.

– Vi har eksempel fra døgnavdelingen hvor en kollega gjennomførte flerfamiliegruppe for mange år siden, hvor familiene fortsatt treffes mange år etter endt gruppe. Det viser hvor betydningsfullt fellesskap kan være når sykdom rammer.

Et annet tilbud til pårørende er REACT (Relatives Education And Coping Toolkit), som er et mestringsverktøy for pårørende der du får veiledning av en REACT-veileder via telefon eller internett.

– Det er et digitalt oppfølgingstilbud for pårørende. Her er det blant annet fokus på psykoedukasjon, og hvordan pårørende kan ivareta seg selv i sin situasjon, sier Orsten Holm.

Utvider pårørendetilbudet

I tillegg til dette opprettes også flere nye tilbud i 2025.

– I 2025 øker vi tilbudet fra en til to flerfamiliegrupper. En flerfamiliegruppe møtes regelmessig i to år, og vi ønsker å korte ned ventetiden til oppstart av ny gruppe.

CRUX Bergfløtt inviterer månedlig til «Åpen kveld» der pårørende til pasienter på døgnavdelingen og poliklinikken er velkomne.

– Dette er et lavterskeltilbud hvor pårørende får anledning til å treffe andre pårørende i lignende situasjon. Her er det mulighet til å dele sine erfaringer og tanker, samtidig som fagpersoner bidrar med et tema som kan lede vei for samtalen, sier Stine Orsten Holm.

Om CRUX og psykose

CRUX Bergfløtt er en del av stiftelsen CRUX, som er en landsomfattende, diakonal og ideell stiftelse som tilbyr tjenester innen helse- og sosialfeltet i Norge. Stiftelsen CRUX har over 600 ansatte og over 150 frivillige medarbeidere.

CRUX Bergfløtt behandlingssenter er et behandlingstilbud for mennesker med psykiske lidelser, der psykose er en del av sykdomsbildet. Senteret har døgnavdeling i Lier og poliklinikk i Drammen. 

Psykose er ikke en bestemt lidelse eller sykdom, men et tegn eller symptom som kalles en forvirringstilstand. Det estimeres at rundt 4 prosent av den norske befolkningen opplever en psykose i løpet av livet.

Kilde: helsenorge.no og psykiskhelse.no

Next article