Fra det levende ortopediverkstedet på Ryen, gir Robert Westergren og June Stensrud Øi form til mer enn bare ortopediske hjelpemidler; de skaper mulighet for bevegelse og deltakelse.
— Det starter alltid med en grundig vurdering, sier ortopediingeniør Robert Westergren fra kontorstolen.
— Vi vet at alle er unike, løsningen vi tilbyr må reflektere det. Behandlingen er basert på detaljerte undersøkelser. Det er ikke bare en funksjon eller kroppsdel som vurderes, men hele pasientens livssituasjon og miljø, legger han til mens ortopeditekniker og kollega Stensrud nikker anerkjennende.
Etablert for mer enn 40 år siden
Vi befinner oss på Ortopediteknikk sine lokaler på Ryen, cirka ti minutters kjøretur fra Oslo sentrum. Ortopediteknikk er et norsk firma og har norske eiere. De har mer enn 150 ansatte, og avdelingen på Ryen er en av 15 klinikktilbud i Norge. De leverer årlig mer enn 60 000 tilpassede ortopediske hjelpemidler til omtrent 30 000 brukere. Dette gjør virksomheten til en størrelse å regne med i bransjen.
Westergren har siden 2016 jobbet som ortopediingeniør på Ryen, og trekker frem kartleggingen som et av aspektene han liker best med jobben.
— Det handler jo om å gjenopprette muligheten for livsutfoldelse. Det begynner alltid med gjennomgangen sammen med brukeren. Samarbeidet mellom ortopediingeniør og ortopeditekniker etterpå er helt avgjørende, og dialogen med brukernes leger, fysioterapeuter og annet helsepersonell er også veldig viktig, legger han til.
Ortopediske hjelpemidler
— Ortopediske hjelpemidler brukes blant annet for å korrigere det vi kaller feilstillinger i bevegelsesapparatet. Enten skal vi avlaste deformiteter, erstatte en tapt funksjon eller en kroppsdel. Alt vi gjør er med hensikt å øke livskvaliteten for pasientene våre, forteller Westergren.
En halvtime før vi satt oss ned, fikk vi en omvisning på verkstedet hvor ortopeditekniker June og 18 andre teknikere til daglig jobber. Her lages det avanserte produkter, som proteser, ortoser og fotsenger. Man bruker den teknikken som er tilgjengelig, alt fra den nyeste digitale teknologien som finnes på markedet, til tradisjonelle metoder. Vi har en ganske stor maskinpark, forteller June.
— Dette er en av protesehylsene jeg jobber med nå sier hun, og forklarer at hun lager mange ulike varianter. Hylsen lages i dette tilfellet ut ifra en digital modell. Vi lager også hylser basert på tradisjonell gipsteknikk, eller så støper vi direkte på brukerens kroppsdel, sier Stensrud.
En annen ting de trekker frem er at firmaet er leverandøruavhengig.
– Med vedtak fra NAV velger vi fritt blant alt som er tilgjengelig, og bruker det vi mener vi vil lykkes best med. Denne friheten betyr mye for oss som fagfolk.
Ortopediteknikk
Ortopediteknikk er en kompetansebedrift med mennesker av mange ulike bakgrunner og historier, og de har spesialister på det meste. De møter uansett brukerne sine med alt de har.
— «Tømrer og arkitekt»
Stensrud sammenligner denne jobben med hva en arkitekt og tømrer gjør i bygging av et hus.
— I Robert og mitt samarbeid, er det han som er arkitekten og jeg er «tømrer». Jeg står for selve byggeprosessen. Jeg vet ikke om det er vanlig, men jeg som tekniker er ofte med og møter brukeren. Når jeg er med, vet jeg hvem som skal ha produktet og hva det vil bety for de, det gjør jobben jeg gjør mer meningsfylt. I tillegg er det lettere for oss å snakke om hvordan vi skal konstruere løsningene når jeg har vært med.
— Føler meg ivaretatt
En av brukerne begge har jobbet tett med, er John Arne Rosenlund. På grunn av følgetilstand og komplikasjoner med diabetes, måtte han amputere det ene beinet sitt for tolv år siden.
— Det jeg liker med å komme hit, er at de alltid spør hvordan jeg har det og ønsker feedback på hvordan protesene fungerer i hverdagen min. Det er noe helt spesielt å komme til så engasjerte og lydhøre fagfolk, noe som gjør at jeg føler meg godt ivaretatt, smiler han.
Vi vil at det skal være en god opplevelse å komme til oss og få hjelp. Det skal føles trygt å fortelle hva man ønsker og hvilke mål man har, og trygt å leve med løsningene våre, forteller Westergren.
Ortopediteknikk er en kompetansebedrift med mennesker av mange ulike bakgrunner og historier, og de har spesialister på det meste. De møter uansett brukerne sine med alt de har.
Ortopediteknikk AS
Ortopediske hjelpemidler handler om å gi mulighet til livsutfoldelse og bevegelse for alle. Det handler om å møte mennesker, og forstå hvilke ønsker og drømmer som lever bak utfordingene. For noen handler det om å kunne gå til butikken, andre drømmer om å kunne gå på ski eller spille fotball. For noen handler det om å kunne sitte eller stå noen minutter hver dag.
Les mer på ortopediteknikk.no
Meld deg på Ortopediteknikks nyhetsbrev her!
Av Kristian Fabrizio