Skip to main content
Home » Folkehelsen » Hva skal vi prioritere i den perfekte «Folkehelsejulen»?
Folkehelsen

Hva skal vi prioritere i den perfekte «Folkehelsejulen»?

Foto: Adobe Stock

Kan man se for seg en helsefremmende jul? Daglig bombarderes vi med helseråd: Slutt å røyke! Spis sunt! Sov nok! Tren regelmessig! Drikk mindre alkohol, og husk blodtrykksmedisinen. Men er dette de beste prioriteringene for et langt og godt liv? Må vi virkelig ut og trene på julaften?

I de såkalte «blå sonene» – områder med særlig mange hundreåringer – har forskere lett etter hemmeligheten bak et langt liv. Funnene utfordrer det vi tror vi vet. Forskeren Susan Pinker viste at blodtrykksbehandling, sunn vekt og fysisk aktivitet hjelper, men mindre enn forventet. Røykeslutt og redusert alkoholkonsum hadde større betydning, men de to viktigste faktorene var helt andre: gode nære relasjoner og sosial integrasjon – altså å være en del av et fellesskap.

Ensomhet er derimot farlig for helsen. Vi mennesker er flokkdyr, og i tidligere tider var utenforskap livstruende. Derfor oppleves det sosialt smertefullt å stå utenfor. Hjernen tolker denne smerten som en trussel og aktiverer kroppens stressrespons, noe som over tid kan gjøre oss syke. Men fellesskap virker som en motgift – det utløser hormoner som demper stress og styrker helsen.

Maja Eilertsen 

Phd-stipendiat FHI og styremedlem i Folkehelseforeningen 

Annica Øygard 

Generalsekretær, Folkehelseforeningen 

Hvorfor prioriterer vi ikke fellesskap?

Likevel står ikke fellesskap på agendaen i folkehelsearbeidet. Samfunnet vårt blir stadig mer individualisert. I jakten på å bli den beste versjonen av oss selv, glemmer vi kanskje at det mest helsebringende vi kan gjøre er å ta vare på dem rundt oss.

Folkehelsearbeidet bør i større grad fokusere på å utjevne sosiale forskjeller, som skaper avstand mellom mennesker, og legge til rette for møteplasser og inkluderende aktiviteter. I helsetjenestene kan vi innføre sosiale henvisninger, slik det gjøres i «social prescribing» modeller internasjonalt. Og i vår egen hverdag kan vi pleie relasjonene våre – både nære og perifere.

Hvordan prioritere i julen?

Hvis du er alene, vurder å oppsøke et offentlig arrangement. Terskelen kan føles høy, men innsatsen er verdt det. Er du ikke alene, men kjenner noen som er det, kan du gjøre en forskjell: ring en venn, inviter en nabo på kaffe, eller delta i en aktivitet i lokalmiljøet. Små sosiale initiativ gir stor glede – og god helse – både for deg selv og andre.

Next article