Skip to main content
Home » Folkehelsen » NTNU med gjennombrudd for folkehelsen: – To korte økter i uka er nok
Sponset

Appen Mia Health bygger på NTNU-forskning som viser at du kan ivareta helsen med noen få, intense treningsøkter. God helse krever mindre enn mange tror.

– Mia forteller deg om du gjør nok. For enkelte vil det være snakk om to raske økter i uka, for andre er det litt hver dag, eller noe midt i mellom. Det viser seg at en halvtime i uka med høy intensitet halverer risikoen for hjerte- og karsykdom med hele 50 prosent. Høy intensitet et par ganger i uka er mye viktigere enn å følge et rigid treningsprogram.

Det sier Ulrik Wisløff, forsker hos NTNU. Han har gjennom sin forskning på hjertehelse og fysisk aktivitet vært med på å utvikle AQ, et måltall som gir deg oversikt over helseeffektene av treningen din.

Du behøver ikke å dra til løpebanen for å opparbeide deg AQ. Rask gange, en sykkeltur, en svømmetur eller noen turer opp og ned trappen gir også god effekt. 

AQ måles i appen Mia Health. Alt du trenger for å bruke Mia-appen, er en pulsklokke som er koblet opp til mobilen.

– Folk kan se AQ direkte i appen, og denne oppdaterer seg automatisk. Det vil gjøre det enkelt for folk å se effekten av all aktivitet de gjennomfører i løpet av en uke, og vil gi en klar forståelse av hvor lite som skal til for å oppnå stor helsegevinst, sier Wisløff.

AQ står for Aktivitetskvotient (eller Activity Quotient). AQ-algoritmen tar utgangspunkt i pulsen din fra de siste syv dagene for å gi deg et enkelt tall som måler helseeffekten av aktivitetsnivået ditt – basert på akkurat deg og dine personlige forutsetninger.

Torild (59) har kondisjonen til Torild (34)

Torild er 59 år, jobber som regnskapsfører og har de siste årene blitt mer og mer opptatt av å holde seg i form. Da hun begynte med spinning og sykling, tok treningsiveren virkelig av, og etter å ha blitt introdusert for Mia Health gjennom arbeidsgiveren sin, bruker hun i dag appen aktivt for å følge med på egen helse.

– Jeg måtte le litt da appen fortalte meg at kondisjonsalderen min var 35 år. Nå har jeg klart å få den ned til 34! Det er helt utrolig, sier Torild og ler.

Hun bruker Mia-appen aktivt for å holde motivasjonen oppe, og forteller begeistret om hvordan appen belønner henne hver gang hun når målet sitt.

– Når jeg får 65 AQ, som er maks på én dag, kommer det fanfare og konfetti på skjermen! Det er så artig, og de små belønningene gir meg et ekstra puff til å fortsette. Det gjør treningen både morsommere og mer givende, sier hun.

Torild lever et aktivt liv og bruker Mia-appen for å holde motivasjonen oppe. 

–Det er superenkelt og veldig motiverende å følge med på AQ-tallet. Det gir meg en tydelig pekepinn på om jeg er i rute, og appen gjør det lett å følge med på hvordan treningen påvirker både helsen og kondisjonsalderen min. Jeg trenger ikke å lure på om jeg har gjort nok, appen gir meg svaret, forteller Torild.

Hun understreker at det ikke kreves mye for å holde seg i god form. Selv med et par økter i uka kan man oppnå stor helsegevinst, og det beste er at Mia Health hjelper henne å holde seg på rett spor.

– Det er bare å ta en spinningøkt eller gå en rask tur, så ser jeg at AQ-tallet stiger. Det skal ikke så mye til, sier hun fornøyd.

Omfattende datagrunnlag

Utviklingen av begrepet AQ baserer seg på forskning som involverer over én million kvinner og menn, med data som strekker seg over flere tiår. SINTEF og NTNU syntes AQ-konseptet var så innovativt at de valgte å legge det inn i Mia Health som en spin-off fra forskningsmiljøet.

– AQ gjør det mulig for alle å få et personlig mål på hvor mye aktivitet de trenger for å passe på helsen sin. Det er et verktøy som er både enkelt og motiverende, og som hjelper folk til å holde seg i form, sier Wisløff og utdyper:

– Det beste med AQ og forskningen som ligger bak, er at vi kan gå bort fra de gamle mytene om at du trenger 10 000 skritt eller 30 minutter med aktivitet hver eneste dag for å holde deg frisk. To korte, intense økter i uka vil for mange være nok!

– Faktisk kan en sunn livsstil bidra til å forlenge livet med så mye som 24 år. Av alle livsstilsfaktorene er fysisk aktivitet den mest avgjørende, og er vist å kunne bidra til omtrent 50 prosent av den positive helseeffekten av en sunn livsstil.

Helsedirektoratet anslår at personer som går fra å være inaktive til å bli litt fysisk aktive, kan oppnå mellom 8 til 16 ekstra leveår med god helse.

God oversikt 

 I Mia-appen får du beskjed om du har vært aktiv nok den siste tiden, eller om du fremdeles har litt å gå på. 

Tekst og bilder produsert av Schibsted Partnerstudio

Next article