For å reflektere over livet og alderdommen, arrangeres det et møte mellom Helle og journalist, forfatter, redaktør, forlegger, programleder og TV-produsent Arve Juritzen på zoom. Både han og Helle fylte 60 tidligere i år.
– Jeg føler meg ikke gammel! Jeg er i en fase hvor jeg må tenke på hva jeg skal bli når jeg blir stor, sier Arve.
– Man føler seg jo nesten like ung selv om årene går, og jeg holder meg ung på grunn av min mann som er ti år yngre enn meg, kontrer Helle. Helle er direktør for Diakonhjemmet Omsorg, og har i dag på seg uniform for hjemmetjenestene. Diakonhjemmet Omsorg har hjemmetjenester i hele Oslo, døgnet rundt.
– Du kan velge at Diakonhjemmet Omsorgs hjemmetjenester hjelper deg hvis du har fått hjemmetjeneste i Oslo – uten at det koster deg noe mer, sier hun.
Juritzen har noen tanker og forventninger om helsevesenet.
– Jeg tror ikke vi som er 60 år nå er like takknemlige som generasjonene før oss. Jeg ser ikke for meg at jeg passer inn i et system hvor alle spiser på samme tid og maten er dårlig.
De nye 40
Ifølge en studie publisert i tidsskriftet PLOS One i 2015 så bør tanken om eldre og alderdom revurderes da befolkningen stadig blir eldre. Ifølge studien mener mange at man er middelaldrende helt til man er i midten av 70-årene.
– 60 er de nye 40, proklamerer Helle.
– Hvis noen ringer meg og skal selge magasinet «Vi over 60» blir jeg sur, ler Arve. Han innrømmer at det kommer bardus på å snakke om å bli eldre. Han har ikke noe forhold til denne fasen i livet når det gjelder seg selv, men skjønner at det er nødvendig å reflektere rundt den.
Helle har vært aktiv både gjennom seilflyvning, dykking og golf. Med en ansvarsfull og krevende jobb finner hun roen gjennom å trene Thai Chi på operataket like ved leiligheten i Bjørvika etter morgenbadet rett utenfor.
– Jeg håper jeg gjør det samme når jeg er 80, sier hun.
– Jeg skal nok på interrail, sier Arve. Han vil farte rundt på steder han ikke har vært tidligere, og oppleve enda mer når han blir eldre.
En meningsfull hverdag
Helle mener det å finne en meningsfull hverdag er viktig når man går av med pensjon.
– Det er stor forskjell på de eldre. Når man slutter å jobbe blir det som holdt liv i en før borte, og man kan lett bli gammel. Det å være aktiv, holde seg sunn og frisk, og henge med i samfunnet er viktig.
Arve nikker bekreftende.
– Sunn helse handler mye om toppen. Det å være nysgjerrig, være mentalt aktiv. Jeg er like nysgjerrig på hva som kommer rundt neste sving nå, som da jeg var 20.
– Hva slags planer har du nå som datteren din er på vei ut av redet, Arve?
– Jeg har alltid vært alene med datteren min, som nå er 17 år. Nå som denne epoken er over kjenner jeg at jeg har mer å gi, har like mye energi og større kunnskap. Jeg har alltid drevet for meg selv, og nå kunne jeg tenke meg å bli ansatt. Men hvem vil vel ansette en på 60?
– Jeg ansetter godt voksne, skyter Helle inn. De har levd et langt liv og har masse godt å komme med.
– Kanskje du kan ansette Arve, da Helle?
– Ja! kommer det kontant. Vi trenger flere ansatte innen helse og omsorg, og det er uendelig med arbeidsoppgaver.
Vil tjene på forebygging
Helle forteller at Diakonhjemmet Omsorg utgjør en stor «familie», som sammen ser på muligheter for å få til enda bedre tjenester.
– Vi prøver å lytte til hva folk har behov for. Samfunnet vil tjene på at vi driver mer forebygging og helsefremming, og ikke kun reparerer når mennesker er gått i stykker.
Sammen med Obos skal Diakonhjemmet Omsorg utvikle seniorboliger for folk i en mellomfase. «Bølgelengden» skal ligge sentralt på Lambertseter i Oslo, og her vil beboerne oppleve trygghet ved at det vil være en tilgjengelig husvert som kan bidra til en enklere hverdag.
– Vi tenker at folk burde flytte inn før det er for sent, så de kan nyte årene der, treffe likesinnede og bruke tilbudet helt ut.
– Ja, dette høres flott ut, sier Arve. Hvilken alder er dette tenkt?
– Det er fra 65 år, svarer Helle.
– Om fem år for meg? Det kan jeg ikke se for meg! Jeg har masse jeg skal gjøre. Fornektelsen her er på topp, ler Arve.
Utformer morgendagens tjenester
– Det å bli sett og ha sosial kontakt er viktig for de aller fleste av oss, sier Helle. På Diakonhjemmet er vårt motto å være i tjeneste for vår neste. I det ligger det mye omsorg og kjærlighet, men også en forpliktelse på at vi alltid kan bli bedre på å levere enda bedre tjenester.
– Det å få være med på å utforme morgendagens tjenester ut fra brukernes behov, og få til mer forskning og fagutvikling slik at det som utvikles gjør en forskjell for de som er i behov av tjenester, motiverer meg, sier Helle Gjetrang, administrerende direktør på Diakonhjemmet Omsorg.
Helle har bygget opp Diakonhjemmet Omsorg, som er et heleid selskap i Det norske Diakonhjem. Selskapet har nå over 800 ansatte og er store på oppvekst, eldreomsorg og samtaleterapi. I tillegg har de tre sykehjem, over 1000 brukere i hjemmetjenestene, 124 omsorgsleiligheter, driver barnehager og har en barneverntjeneste.
– Det er en givende arbeidsplass med motiverte kolleger som er med på å skape håp og glede for mennesker i sårbare situasjoner.
Av Cathrine Naglestad