Skip to main content
Home » Helseinnovasjon » Digitale helsetjenester – vi kan ikke la være
Helseinnovasjon

Digitale helsetjenester – vi kan ikke la være

Kristine Kleivi Sahlberg , avdelingssjef for Forskning og innovasjon i Vestre Viken, Marte Roa Syvertsen, forskningssjef på Drammen sykehus og Anders Debes, fagdirektør i Vestre Viken. Foto: Jørgen Ankill

Vestre Viken helseforetak har tatt i bruk en rekke ulike digitale helsetjenester, fra tolking av røntgenbilder ved hjelp av kunstig intelligens, til digital hjemmeoppfølging og behovsstyrt poliklinikk, basert på standardiserte oppfølgingsspørsmål som pasientene besvarer hjemmefra. Erfaringer så langt er positive, både i et organisatorisk og økonomisk perspektiv, og i brukerperspektiv.

Det startet med ønske om digitalisering av epilepsioppfølging for fem år siden. Marte Roa Syvertsen er forsker på epilepsi og var primus motor for innovasjonen. Nå har de fleste sykehus i Norge, som behandler epilepsi, tatt i bruk denne tjenesten.

Et bredere digitalt helsetilbud

– Det er ikke et spørsmål om vi skal ha digitale helsetjenester, men snarere hvordan de skal organiseres og hva de skal inneholde. Digitale helsetjenester er et svært bredt begrep – like bredt som helsetjenester, med den forskjell at vi bruker digitale hjelpemidler for å levere tjenesten. At dette foregår på en faglig trygg og ressurseffektiv måte er av største viktighet, og da må brukerne – pasientene på den ene siden og helsepersonell på den andre siden – stå i spissen, sier Marte Roa Syvertsen, som også er forskningssjef på Drammen sykehus.

Virtuelt sykehus og gode erfaringer

Vestre Viken har stor aktivitet på innovasjon og har over tid hatt fokus på digitale helsetjenester. Gjennom Vestre Vikens virtuelle sykehus er nå over 40 pasientforløp digitalisert, og over 14 000 pasienter har fått oppfølging via det virtuelle sykehuset. Helsepersonell opplever det trygt og effektivt å jobbe i disse løsningene, og resultatene fra brukerundersøkelser blant pasienter er gode. Pasientene får et tilbud der de er og slipper reisevei til sykehus.

– Vi forsker på digitale helsetjenester i Vestre Viken. Det er viktig å kvalitetssikre effekter og gevinster for både pasienter og helsetjenesten, sier Kristine Kleivi Sahlberg, avdelingssjef for Forskning og innovasjon i Vestre Viken.

Det er viktig å kvalitetssikre effekter og gevinster for både pasienter og helsetjenesten.

Forskning på digitale helsetjenester

– Det er vanskelig å ha evidens for innovasjon, som digitale helsetjenester i de fleste tilfeller er. Da arbeider vi med en hypotese og en ide vi synes er god, og som gjerne kommer fra direkte klinisk arbeid og pasientkontakt. Hva har klinikerne behov for? Hva ville gjort kommunikasjonen enklere? Hva har pasienten behov for? sier Sahlberg.

Vestre Vikens erfaring med digitalisering, blant annet behovsstyrt poliklinisk oppfølging, er at disse behovene kan møtes og finne likevekt, uten at noen av partene opplever det som en overbelastning eller utrygt.

Pasientens behov i fokus

– Pasientenes spørsmål forsvinner ikke dersom de ikke blir stillet. De kan tvert imot bli både større og vanskeligere, fordi problemer ikke blir tatt tak i på et tidlig tidspunkt. Med en mer dynamisk dialog, kan vi komme utfordringer i forkjøpet før de vokser seg store, under ledelse av kompetente sykepleiere, sier Marte Roa Syvertsen.

Vestre Viken lover at evidensen fra dette arbeidet vil deles bredt så snart det er tilgjengelig.

Veien videre

– Digitalisering av flere helsetjenester er noe våre pasienter og brukere har etterspurt over tid, og vi ser at det er helt sentralt for å møte fremtidens behov i helsetjenesten. Jeg er glad vi kan tilby pasientene disse tjenestene, sier Anders Debes som er fagdirektør i Vestre Viken.

Next article