Skip to main content
Home » Helseinnovasjon » Ny norsk innovasjon revolusjonerer donasjon av morsmelk
Sponset

Dagens håndtering av morsmelk i sykehus medfører svinn av morsmelk. Anue øker tilgangen med ny norsk patentert løsning.

– Vi ønsker å være med å løfte driften av melkebanker og morsmelkdonasjon som fagfelt. Vi tar morsmelkdonasjon på alvor og likestiller melkebankene med blodbanker, sier Jeanette Grønnslett, barnesykepleier, gründer og daglig leder i Anue

Jeanette Grønnslett

Barnesykepleier, gründer og daglig leder i Anue

I dag doneres morsmelk i helt vanlige plastbegre som ikke er egnet for oppbevaring av morsmelk. Det er stor fare for kontaminering, svinn og usikre test- og sporingsmetoder.

– Hvis en mengde melk fra en pumping inneholder for høyt bakterieinnhold, og den melken blandes sammen med tidligere lagret melk, risikerer man at hele beholderen med melk må kastes samt at sporing blir utfordrende, sier Grønnslett.

Beholderne for morsmelkdonasjon kan i dag benyttes igjen og igjen og vaskes mellom hver gang. Til sammenlikning brukes det engangsbeholdere ved bloddonasjon.

– Hver gang man bytter beholder risikerer man tap av verdifulle næringsstoffer som for eksempel fett, proteiner og karbohydrater. Fettstoffer fester seg på innsiden av lokk og flaskevegger og blir ikke med videre til neste beholder man heller melken over i, sier Grønnslett.

Anue tilbyr et unikt donasjonssystem

Anue har utviklet et lukket system der morsmelken forblir i den samme engangsbeholderen hele veien fra pumping via testing til måltid. Man trenger ikke åpne lokket eller helle melken over i ny beholder.

– Dette forenkler arbeidshverdagen for helsepersonell med enklere prøvetaking, porsjonering av måltid, redusert tid på flaskevask og økt motivasjon til å donere morsmelk, sier Grønnslett.

Foto: Sloraas Media

Hygienisk og tidsbesparende

I fjor kom det nye EU-reguleringer for donormelk. De nye regelverkene trer i kraft fra 2027 og donormelk kommer inn under samme regelverk som blod og andre kroppsvæsker. Dette stiller strengere krav til håndtering av morsmelk og morsmelkdonasjon. Her vil Anue sitt donasjonssystem være til hjelp for at helsetjenesten imøtekommer fremtidige krav.

– Med Anue Concept festes beholderen direkte på pumpen. Etter pumping fylles melk i pipettelokket og fryses. Melken analyseres i melkebanken ved å skru av pipetten fra lokket, noe som gjør systemet lukket og hygienisk. Man kan også porsjonere ut måltider med sprøyte gjennom samme åpning. Dette sparer tid og reduserer risikoen for kontaminering, sier Johanne Eriksen, sykepleier og produktspesialist i Anue.

Johanne Eriksen

Sykepleier og produktspesialist i Anue

Store muligheter for vekst og eksport av norsk helseteknologi

Anue har nylig signert nasjonal rammeavtale med Sykehusinnkjøp HF, som betyr at Anue kan fra april 2025 implementeres i alle sykehus og sykehusapotek i Norge. En viktig markedsaksept fra hjemmemarkedet til Anue. Veien dit har vært krevende. Anue-gründeren ønsker å belyse noen suksessfaktorer hun tror må til for å lykkes med å skape vekst i norsk helsenæring.

– Å jobbe tett med pilotkunder, og lytte på tilbakemeldinger er helt avgjørende, sier hun.

Hun trekker frem melkebanken ved Oslo Universitetssykehus, Sykehuset Østfold Kalnes og Nordlandssykehuset, som har vært med som viktige støttespillere fra idè, til utprøving av de første prototypene og nå som kunder.

– Det er krevende å gjøre endringer i helsevesenet. Det er i dag mye byråkrati og mange beslutningstakere. Regjeringen har helsenæringen som satsningsområde. Det krever at alle ledere i det offentlige er bevist sin rolle og tar del i satsningen sammen med norske gründere, virkemiddelapparat, banker og investorer, sier Grønnslett.

Anue

Anue utvikler produkter som revolusjonerer håndteringen av morsmelk og implementerer en ny global standard

Next article