Skip to main content
Home » Offentlig-privat samarbeid » Massivtre gir enorme fordeler for byggebransjen
Sponset

Bygging med massivtre gir massive miljøfordeler, som kortreiste bygningsmaterialer med bedre inneklima, og som «levende» deponier for karbon. Det kan Splitkon, leverandør av bærekonstruksjonen i massivtre og limtre til vinner av Årets Trebyggeri 2020, skrive under på.

– Som vi vet, bedriver verdens trær karbonfangst i stor skala, men når vi feller og bruker trærne som massivt konstruksjonsvirke, bevarer vi CO2-et i materialet. I SporX, som oppføres i Drammen, snakker vi om 2 500 kubikkmeter, som sparer miljøet for nær 4 000 tonn CO2, versus å benytte betong og stål, forteller Splitkons salgsdirektør Per Roar Brox.

Splitkon opplever at hensynet til grønnere byer fører til økt behov for å bygge med massivtre.

– Folk er i ferd med å bli mer opptatt av å bo klimanøytralt. Det er ingen tvil om at vi må orientere oss mot en grønnere hverdag, også innen arkitekturen. Ser vi på det samlede klimaavtrykket, er transportbelastningen også en viktig faktor. Med verdens største nybygde massivtre-fabrikk, midt i sentrum for skogsproduksjon i Norge, er beliggenheten unik, med tanke på reduksjon av transport og utslipp. Men bedret uteklima er jo ikke alt.

Per Roar Brox

Salgsdirektør i Splitkon

Bedre inneklima

– Når man bygger i massivtre, trenger man ikke å bygge like lufttett som før, fordi trevirket suger opp fuktighet – den hygroskopiske effekten demper de store fuktighets-svingningene. Treets fuktstabiliserende egenskaper er derfor spesielt positivt for de mange som sliter med luftveis-problematikk. Ny dokumentasjon viser at skoleelevene også fungerer bedre i massivtrebygg. 

– Nå har jo massivtre en rekke fortrinn over andre byggematerialer. Det veier bare én fjerdedel av betong og stål i tilsvarende konstruksjoner. Dette gir et lettere bygg, som naturligvis er avgjørende på tomter med utfordrende grunnforhold, eller om man skal bygge i høyden på eksisterende bygg. 

Norsk gran, som er kortreist og av ypperste kvalitet, påvirker definitivt CO2-regnskapet best.

Per Roar Brox, Salgsdirektør i Splitkon

– Massivtre er veldig sterkt og stabilt, og egner seg særdeles godt som konstruksjonsmateriale. Stikk i strid med den utbredte oppfatningen, er massivtre trygt ved brann. Det har ekstreme egenskaper, med lav varmeledningsevne og svært lav innbrenningshastighet. Ved brannforløp forkulles overflaten, og brannen kveles, på grunn av hindret oksygentilførsel. 

Splitkon er ledende på både limtre og massivtre. Limtre, som brukes i bjelker og søyler, består av plank limt sammen i én retning. Massivtre består av krysslimt plank, lagt i 90 graders vinkel i forhold til hverandre, bestående av tre til ni lag, med en tykkelse mellom 60 og 400 millimeter, og brukes typisk i tak, dekker og vegger. 

Årets trebyggeri

Da vi snakket med Brox, hadde han så vidt rukket å sette seg i stolen, etter retur fra utdelingen av prisen for Årets trebyggeri 2020, for GC Rieber-bygningen Skipet i Bergen.

– Det er mange grunner til at dette flotte næringsbygget stakk av med prisen. For byggherre har det vært viktig å tenke langsiktig, det vil si at bygget skal være attraktivt for leietagere, også om ti, 20 og 30 år. Derfor er miljøambisjonene svært høye, og den arkitektoniske utformingen viktig – tilpasset omgivelsene med fokus på bærekraft, og den omfattende trebruken i bæresystemet, med bruk av synlig tre. 

Skipet er blitt et innslag i nabolaget som folk setter pris på, i vannkanten i Solheimsviken, som i sin tid huset verftet BMV. Tendensen til å bruke gamle industriområder langs sjøen til forretnings- og boligbygg, er veldig spennende. Nå planlegges flere bærekraftige næringsbygg i massivtre, for å dekke den kommende etterspørselen, foruten offentlig utbygging av skoler, omsorgsboliger med mer.

– Og så setter vi i Splitkon veldig stor pris på at norske eiendomsutviklere velger norske massivtre-produsenter. Norsk gran, som er kortreist og av ypperste kvalitet, påvirker definitivt CO2-regnskapet best.

Les mer om Splitkon her.

Av Jarle Petterson

Next article