Det kan bety at du må gjøre mye du aldri har prøvd før. Det kan også bety lange, slitsomme dager med mye prøving og feiling. Men skal du få oppfylt drømmen din om egen bedrift, må du bare kaste deg ut i det.
Det er kanskje ikke rapporteringsfrister, moms, rettigheter og patenter, lovgivning og muligheter til tilskudd som gjorde at du ønsket å starte for deg selv. Men dette er bare noe av det du må sette deg inn i dersom du skal starte egen bedrift.
Bakgrunnen for å starte egen bedrift er ofte svært forskjellig. Noen har en unik idé om hvordan de skal utvikle en ny tjeneste eller et nytt produkt. Har du en idé bør du vurdere den sammen med dine nærmeste, og deretter noen som er i samme bransje. Du må selv avgjøre om du vil lytte til rådene du får, det er du selv som må ta valget om å starte opp for deg selv.
Nina Solli
Regiondirektør NHO Viken Oslo
Viktig å ha et team
Andre som vil bli gründere ønsker en jobbendring og vil kanskje utfordre seg selv med å etablere en mer tradisjonell levebrødsbedrift. Med det mener jeg en bedrift som ikke har store ambisjoner om vekst. Noen er lykkelige ved tanken på å være små med ansvar for seg selv eller kun noen få ansatte, mens andre har store vekstambisjoner.
Det er klart du kan starte opp alene og lykkes fint med det, men de som har startet opp flere bedrifter mener det er store fordeler med å ha folk rundt seg. Et godt team er viktig. Flere hoder tenker bedre enn ett, og dessuten kan dere utfylle hverandre når det gjelder kompetanse. Det kan også være lurt med gode avtaler mellom medgründere. Hvis en medgründer vil selge seg ut, er det lurt å ha lagd avtaler for slike eventualiteter på forhånd.
Et godt nettverk
Skal du likevel starte alene, er nettverk viktig. Det kan du finne i etablerte gründerhub´er, etablererkontorer og næringshager men også i NHO Gründer. Det å bygge nettverk er noe av det viktigste du gjør. Og nettverk må bygges kontinuerlig, ikke bare i starten. Det er viktig å tørre å ta kontakt med andre i bransjen og andre gründere. Still spørsmål, mange ønsker å hjelpe ferske gründere. Delta på så mange relevante kurs og arrangementer du har tid, råd og anledning til. Det gir deg økt kompetanse, kontakt med mulige samarbeidspartnere eller investorer samt bekjentskaper som kan henvise deg videre til nye viktige kontakter for din bedrifts videre utvikling.
I NHO Gründer har vi medlemmer som er levebrødsbedrifter, vi har innovative bedrifter og vi har vekstfokuserte bedrifter. Et felles behov for disse bedriftene er ønsket om og nødvendigheten av å knytte til seg spesialkompetanse innen arbeidsrett og arbeidsliv som de selv ikke besitter, men som er kompetanse som kreves på det nye fagfeltet de skal gi seg i kast med.
En hektisk hverdag
Som gründerleder må du ofte tilegne deg breddekunnskap innenfor nye, ukjente områder i en hektisk hverdag. Det kan for eksempel være på fagfelt som salg eller regnskap. Du skal levere på dine plikter til det offentlige og du skal ivareta kunder. Du skal utvikle tjenester eller produkter, og du skal også utvikle deg selv og de ansatte.
Det er mye å passe på: Markedsføring, langsiktig planlegging, hvordan være arbeidsgiver samt å håndtere en hektisk hverdag med mange nye oppgaver – alt dette er en del av gründerhverdagen.
Vi i NHO heier på gründerne. Vi ønsker deg som planlegger å starte opp for deg selv lykke til! Det er lærerikt og du går en spennende tid i møte.
10 tips til deg som skal starte opp
- 1 Finn ut om det er et behov for tjenesten eller produktet i markedet. Kartlegg muligheter og fallgruver.
- 2 Søk råd fra andre som har gründererfaring
- 3 Forbered deg på lange dager, svak lønnsomhet og mye arbeid.
- 4 Følg lover og regler. NHO Gründer kan hjelpe deg med dette.
- 5 Ikke glem arbeidsgiverrollen. NHOs portal Arbinn gir deg all mulig hjelp her.
- 6 Få med deg et team som brenner for å nå samme målet som deg.
- 7 Sørg for at teamet har kompetanse som komplimenterer din egen kompetanse. Forskjellige personligheter er også viktig.
- 8 Sett sammen et profesjonelt styre med ulik kompetanse.
- 9 Lever kvalitet til kundene og innhent fortløpende evalueringer.
- 10 Ta standpunkt til hva du bør endre, samtidig som du fokuserer på den opprinnelige planen hele veien.
Av: Nina Solli, regiondirektør NHO Viken Oslo